Gäst vid Begravning
Som nära anhörig eller vän hör Du till de självskrivna deltagarna på en begravning. Men även om Du inte hör till den avlidnes allra närmaste är det viktigt att Du inser att också Du har rätt att delta i sorgen. Det betyder ofta mycket för familjen att Du kommer. Ibland vill dock familjen hålla begravningen inom en mindre krets och bjuder in de gäster som ska närvara, vilket i så fall utannonseras i god tid före begravningen.

Att tänka på

Klädsel
Hur formellt man behöver klä sig på begravningar varierar. Vanligast för män är svart, mörkblå eller mörkgrå kostym. Svart slips är alltid korrekt. För kvinnor kan det innebära mörk eller svart dräkt, klänning, svarta eller mörka strumpor.

Ankomst
Som gäst vid en begravning är det lämpligt att komma c:a 15 minuter innan begravningen.

Placering
Vår representant vid begravningen ser till att anhöriga, släktingar och gäster hamnar på rätt plats i kyrkan/kapellet.

Blommor
Att ge blommor till begravningen är ett sätt att visa sina känslor och att lämna vackra minnesbilder. 

Kondoleansblommor
Kondoleansblommor skickas oftast före begravningen hem till anhöriga och familj som förlorat en av sina nära och kära.

Blommogram till begravning
När Du beställer blommor till en begravning är det viktigt att ange den avlidnes namn, kyrka eller kapell, ort samt tid. Order till begravningar bör göras senast 2 dagar före.

Minnesgåvor och Fonder
I dödsannonser hänvisar de anhöriga ibland till välgörande ändamål som någon fond. Det innebär att Du kan hedra den döde genom att skicka pengar till det ändamålet. Som bevis på gåvan sänder fonden en minnesadress till de anhöriga, där det står vem eller vilka som har skänkt pengar.

Efter Begravningen
I anslutning till begravningen anordnas ofta en minnesstund. Vanligtvis sker det i någon av de anhörigas bostad, i ett församlingshem eller i annan lokal.
Inbjudan kan t ex ske via dödsannonsen, via brev eller muntligt